FOTO Sjećanje na ubijene Bratunčane: Preživjele žrtve podsjećaju i upozoravaju, 603 ruže spuštene u Drinu

FOTO Sjećanje na ubijene Bratunčane: Preživjele žrtve podsjećaju i upozoravaju, 603 ruže spuštene u Drinu

Obilaskom mjesta gdje su ubijani Bratunčani tokom 1992. godine i odavanjem počasti nedužnim žrtvama, danas je u Bratuncu obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom gradu.

Članovi porodica žrtava, preživjele žrtve, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, Udruženja logoraša Bratunca, Udruženja "Žene Podrinja“ te Udruženja za održiv povratak i Merhameta položili su cvijeće kod gradskog stadiona u Bratuncu te u fiskulturnoj sali OŠ Branko Radičević gdje su bili zatočeni Bošnjaci Bratunca.

Nakon toga su se uputili na Ljubovijski most odakle su u rijeku Drinu bacili 603 ruže za ubijene Bratunčane, a posjetili su i masovnu grobnicu u Redžićima.

Prema riječima preživjelih svjedoka, logor u OŠ Branko Radičević imao je oko 700 zatočenih, a 420 je preživjelih u razmjeni, dok je oko 50 djece izvedeno iz logora.

Jedan od preživjelih je predsjednik Udruženja logoraša Bratunac Sakib Ahmetović koji se danas prisjetio stravičnih slika iz ovog logora.

"Najmanje je bilo ubistava pištoljem, najviše polugama, šipkama, znači mučenje. U ćošku sale devet logoraša je ugušeno. Za ovaj logor i zločine niko nije odgovarao", kazao je Ahmetović.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić prisustvovao je obilježavanju godišnjice, a i jedan od preživjelih logoraša.

"Zajedno sa svojim komšijama sam bio u logoru 10. maja 1992. godine. Nije se lako prisjećati toga, nije lako doći ovdje u salu gdje su ubijani naši sugrađani. Svi smo gledali da se skupimo u ćoškove kako ne bismo bili u prvom redu. Ubijeno je puno ljudi koji su mučeni. Nažalost, u ovoj sali nema obilježja da je bio stravičan logor, i djeca se ne podsjećaju da su u ovoj sali ubijani sugrađani. To je naša stvarnost, i oni koji su ubijali, niko od njih nije osuđen, niko nije ni procesuiran", kazao je Salkić.

Izrazio je nadu da će doći trenutak da zločinci budu kažnjeni, a preživjele žrtve su tu da podsjećaju i upozoravaju.

"Valjda će i Tužilaštvo da radi svoj posao. Ja sam jedan od preživjelih i nikad me niko nije pozvao, kao ni desetine preživjelih", rekao je Salkić, dodajući da žrtve zaslužuju pravdu, a zločinci kaznu.

Predsjednica Udruženja "Žene Podrinja“ Šuhra Sinanović kaže da su u rijeku Drinu pustili crvene ruže.

"Gledajući kako plutaju ruže, tako su naši najmiliji plutali 1992. godine. Mi tragamo za 280 nestalih osoba iz perioda 1992. godine. U mezarju Veljaci dosad su ukopane 303 osobe, a ove godine se kopa jedna žrtva", rekla je Sinanović.

(Bratunac.ba)