U Ustavnom sudu BiH sjedi devet sudija. Četiri bira Parlament FBiH, dva NSRS, a tri su stranci koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH. Zbog odlaska u starosnu penziju, već neko vrijeme dva mjesta su upražnjena. Nasljednika Mate Tadića bira Parlament FBiH, a Miodraga Simovića NSRS.

Stranke "Trojke" i HDZ namjeravaju na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zakazanoj za 21. juni, imenovati Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH. NSRS, kao što nam je to Salkić rekao, očigledno neće imenovati nasljednika Miodraga Simovića.

Ono što je bitno, bez sudija koje imenuje NSRS, Ustavni sud BiH može nastaviti s radom. Ustavni sud BiH donosi odluke većinom, od najmanje pet glasova, kad je riječ o plenarnim sjednicama.

- Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Zastupnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati - stoji u Pravilima Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.