Liplje: Obilježena 31. godišnjica oslobađanja logora za Bošnjake

Liplje: Obilježena 31. godišnjica oslobađanja logora za Bošnjake

U Liplju kod Zvornika danas je, 2. juna 2023. godine, prigodnim programom obilježena 31. godišnjica od oslobađanja logora u ovom mjestu.

U Liplju su, na nekoliko lokacija, u kućama i u prostorijama škole, krajem maja 1992. godine mučeni, silovani i ubijani civili bošnjačke nacionalnosti. U logoru je bilo zarobljeno oko 450 muškaraca, žena, djece i staraca iz ovog, ali i okolnih mjesta: Jošanica, Hasići, Samari, Sultanovići i Bećirovići. Ubijeno je njih 27, čija se imena nalaze na spomen-ploči ispred kuće u kojoj su počinjeni stravični zločini. Preživjeli su oslobođeni nakon desetak dana zarobljeništva, u jutarnjim satima 2. juna 1992. godine, nakon žestoke borbe, kada je stotinu slabo naoružanih mještana napalo daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

Preživjeli logoraši, porodice ubijenih logoraša, predstavnici udruženja, Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, su pložili cvijeće na šehidskom spomen-obilježju, gdje je upriličen i centralni dio programa.

Trenutno se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi postupak protiv Radeta Grujića za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti. On se tereti da je za vrijeme dok se u nezakonitom zatočenju nalazilo više stotina civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani, a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojoj su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život i zdravlje oštećene osobe počinio silovanje žrtve, žene bošnjačke nacionalnosti.

Bratunac.ba