Saopćenje OO SDA Bratunac povodom održane 13. redovne sjednice SO Bratunac

Saopćenje OO SDA Bratunac povodom održane 13. redovne sjednice SO Bratunac

OO SDA Bratunac izdao je saopćenje za javnost povodom održane 13. redovne sjednice SO Bratunac koje prenosimo u nastavku:

- Opštinski odbor SDA Bratunac osuđuje današnje  neprimjereno ponašanje  Vojina Pavlovića iz Udruženja “Istočna alternativa” na sjednici Skupštine opštine Bratunac koje ima za cilj podizanje tenzija i narušavanje odnosa između Bošnjaka i Srba, kako u Skupštini tako i izvan nje, koje mu je omogućio predsjednik SO Bratunac.

Prihvatanje predsjednika Skupštine i srpskih odbornika da rade u ovakvom ambijentu pokazuje da daju prećutnu podršku Pavloviću u njegovom djelovanju i da dijele njegova razmišljanja i stavove.

Ovakvo ponašanje ukazuje da ono što je radio raniji načelnik opštine radio je uz iskrenu podršku odbornika koji su danas stali na stranu Vojina Pavlovića dozvolivši mu prisustvo sjednici SO Bratunac i iznošenje radikalnih stavova.

Ponašanje načelnika opštine i komandira Policijske stanice Bratunac u ovoj situaciji nije ohrabrujuće za razvijanje daljih pozitivnih odnosa i popravljanje narušenih odnosa za vrijeme vladavine ranijeg načelnika opštine.

Odbornici SDA postupili  su ispravno tražeći uklanjanje istog iz sale za održavanje sjednica SO Bratunac.

Vlast u entitetu hrani, podržava i održava ovakve radikalne elemente koji ugrožavaju mir i stabilnost u Bratuncu i cijeloj regiji srednjeg Podrinja.

Očekujemo od načelnika opštine da ispuni svoje obećanje da će lokalna zajednica biti dostupna jednako svim građanima bez diskriminacije na osnovu čega je dobio značajnu podršku građana bošnjačke nacionalnosti.

Odbijanje da se u dnevni red Skupštine uvrsti razmatranje izmjene Regulacionog plana po zahtjevu Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, koji bi donio dobro svim građanima, miriše na namjernu diskriminaciju jer se radi o zahtjevu Islamske zajednice.

Odbijanje da se u dnevni red Skupštine uvrsti smjena zamjenika načelnika i imenovanje zamjenika načelnika iz reda bošnjačkog naroda predstavlja nastavak politike ranijeg načelnika Srđana Rankića i kršenje dogovora na temelju kojeg je smijenjen Rankić i izabran novi načelnik opštine.

Zbog ovakvog ponašanja odbornika, potpisnika skupštinske većine, predsjednika SO Bratunac i načelnika opštine Bratunac, te nepoštivanja ranijeg dogovora o zastupljenosti u organima opštinske administracije i javnih preduzeća, SDA će razmotriti i druge načine djelovanja u opštinskoj Skupštini u narednom periodu, ukoliko se nastavi sa ovakvom praksom - stoji u saopćenju OO SDA Bratunac.

Bratunac.ba