U SARAJEVU PROMOVIRANE KNJIGE “GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992.” I i II

U SARAJEVU PROMOVIRANE KNJIGE “GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992.” I i II

U Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu večeras je upriličena promocija knjiga „Genocidna namjera Bratunac 1992.“ I i II, autora mr. Ramiza Salkića.


Na promociji su, pored autora, govorili prof. dr. Adnan Velagić, Avdo Huseinović, dr. sc. Muamer Džananović i Mehmed Pargan.


Riječ je o knjigama koje su dio šireg projekta prikaza i dokumentovanja genocidne namjere nad Bošnjacima Bratunca 1992. godine, a koje obrađuju dešavanja iz perioda agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u naseljima Hranča, Repovac i Borkovac i naselju Glogova.


Za ova dva izdanja knjige “Genocidna namjera Bratunac 1992.” govorilo je više od 50 sagovornika koji su preživjeli torture i zločine.


Prema dostupnim podacima u naselju Glogova je u periodu 1992- 1995. godina ubijeno ukupno 388 stanovnika, od toga 26 djece i 20 žena.
U naseljima Hranča, Repovac i Borkovac ubijena su 92 stanovnika, među kojima 12 djece i 9 žena.


U Hranči se desilo i prvo ubistvo na području opštine Bratunac na početku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, kada je ubijena djevojčica od pet godina. U Glogovoj je izvršeno prvo masovno strijeljanje u našoj domovini, 9. maja 1992. godine, kada je pored mjesne džamije ubijeno više od 60 osoba.


U svom obraćanju prisutnima autor knjige Ramiz Salkić je istakao da preživjeli nemaju pravo da šute o zločinima koji su počinjeni nad našim narodom.


“Zločini koji su počinjeni nad Bošnjacima tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu nas preživjele obavezuju da o njima govorimo, iste dokumentujemo i ostavljamo kao opomenu budućim generacijama.


Naša šutnja značila bi izdaju onih koji su zlostavljani, mučeni, silovani i ubijani samo zato što su željeli slobodu, što su bili Bošnjaci muslimani i što su voljeli svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.


Mi nemamo pravo da šutimo o zločinima koji su počinjeni nad našim narodom.


Mi smo preživjeli da bi svjedočili i dokumentovali istinu o realizaciji genocidne namjere nad Bošnjacima muslimanima potkraj 20. vijeka u srcu Evrope, pred očima čitavog svijeta koji je reagirao tek kada je shvatio da ćemo mi kao narod preživjeti.


Serijal knjiga “Genocidna namjera Bratunac 1992. godine” ima za cilj da prikaže zločine nad Bošnjacima Bratunca kroz riječi onih koji su preživjeli te zločine.


Činjenica da živimo u vremenu gdje se zločinci veličaju, zločini i genocid negiraju, gdje je katarza izostala, dodatno nas obavezuje na razvijanje i jačanje kulture sjećanja kao opomene da nam se zločin ne bi ponovio.”


Promociju su organizovali JU Fond Memorijala KS, Udruženje “Žena Podrinja” sa partnerskim organizacijama iz Bratunca, Udruženje porodica i prijatelja nestalih Bošnjaka “Naše sjećanje” Bratunac i Bošnjačko udruženje preživjelih logoraša Bratunac.