Skandal u Srbiji: Osuđeni ratni zločinac govorio novosadskim osnovcima putem videolinka iz zatvora

Skandal u Srbiji: Osuđeni ratni zločinac govorio novosadskim osnovcima putem videolinka iz zatvora

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) zatražila je danas od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja da utvrdi odgovornost direktorice Osnovne škole "Đura Jakšić" u Kaću jer jer je na javnom času 20. aprila na temu "Košare: Priče heroja", učestvovao osuđeni ratni zločinac Nebojša Pavković.

Pozivajući se na medijske napise, YIHR je navela da je na javnom času govorio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji je pozvao odborničke grupe u Skupštini Grada Novog Sada da pokrenu inicijativu za njegov opoziv.

U saopćenju se ističe da je "Pavković tokom rata na Kosovu bio zapovjednik Treće armije Vojske Jugoslavije te da je pred ICTY-jem pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 22 godine zbog zločina protiv čovječnosti protiv Albanaca na Kosovu 1999. godine.

Nebojša Pavković, nekadašnji komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, koji je pravnosnažno osuđen na 22 godine zatvora obratio se učenicima putem videolinka iz Finske gdje služi zatvorsku kaznu.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove je u maju 2022. godine odbio Pavkovićev zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu zbog velike težine njegovih zločina i nedostatka rehabilitacije.

Klix.ba