Borba za bošnjački grunt u Podrinju

Borba za bošnjački grunt u Podrinju

- Nakon što su nas protjerali i pobili i nakon što su opstruirali naš povratak, jednostavno su tražili modul kako da nam oduzmu i zemlju, jer je gruntovno više od 75 posto zemlje u opštini Bratunac u vlasništvu Bošnjaka, shodno popisu stanovništva iz 1991. godine kada je u Bratuncu živjelo 65 posto Bošnjaka - izjavio je za Preporod.info glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bratunac Elvir-ef. Hodžić.

Kao očiti primjer takvih namjera navodi otimanje i uzurpaciju vakufskog kompleksa oko bratunačke džamije.

- Zakon o denacionalizaciji kojeg je RS donijela u ratu provodio se sve do 1996. godine, kada ga je zabranio visoki predstavnik. Međutim, ono što su oni do tada uzeli, nije poništeno, nije vraćeno. Oni su imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i pojedincima, koju je oduzela komunistička vlast, vratili, a imovinu Islamske zajednice su sprovodili kroz Član 107 ovog zakona, član o napuštenoj imovini i tako su je tretirali do danas. I to na način da, ako je neko nemaran prema imovini, država kao uzme tu imovinu pa je uredi - kazao je Hodžić.

Smatra da je posljednji set zakona o imovinskim odnosima u RS-u veoma opasan.

- Napad na bošnjački grunt u Podrinju - Opasnost novog zakona o imovinskim odnosima u RS

- Gruntovna knjiga je vjerodostojna i ona se čuva u okviru sudova, čime je onemogućena manipulacija. Zakon o premjeru i katastru podrazumijeva da se iznesu gruntovne knjige i da se odnesu u, kako to oni zovu, neovisnu republičku instituciju, gdje se provode javna izlaganja. Tu su komisije jednonacionalne, a u postupku je onemogućena žalba. Mi smo još prije nekoliko godina upozoravali na ovo - naglasio je ef. Hodžić.

Najavio je da će se i u narednom periodu baviti ovim problemom, poručivši da će to biti duga borba, ali da će u njoj ustrajati.

- U Bratuncu smo aktivni. Obnovili smo našu infrastrukturu, nešto smo i novo uradili. U gradu pokušavamo, ono što smo vratili, oplemeniti. Čak smo kupili neku našu imovinu, kad smo vidjeli da to ide u nedogled. Mi ćemo se u narednom periodu ponovo baviti time, nećemo odustati. Mi smo institucija iza koje stoji Rijaset Islamske zajednice, ima neko ko brine i ko nas savjetuje. Našim ljudima treba pomoći u borbi sa sistemom, savjetom, podrškom, ali i pravnim lijekom, ovo što radi naša Zajednica je dobar način i dobar put. Trebamo svi zajedno pokušati očuvati grunt, jer ovo je nastavak agresije, ovo je posljednja faza - upozorio je ef. Hodžić.

Ibrahim Majstorović iz Pobuđa jedan je od Bošnjaka Bratunca kojem je oduzeta zemlja.

- RS mi je oduzeo moju zemlju, šumu. Imam 100 dunuma zemlje, sa bratom, u opštini Milići, od čega polovinu čini šuma. Ta šuma mi je uzurpirana, oduzeta. Imam papire, kad sam se vratio izvadio sam posjedovni list, sve je bilo na meni 1/1. Nakon donesenog zakona, šuma mi je uzurpirana i onemogućeno mi je da je koristim - kazao je Majstorović.

 - Napad na bošnjački grunt u Podrinju - Opasnost novog zakona o imovinskim odnosima u RS.

Dodaje kako je dobio poziv u opštinu Milići, gdje šuma i pripada, da se informiše oko postupka.

- Nisam htio potpisati nikakav izvještaj, zapisnik, da sam saglasan. Borit ću se do kraja - poručio je Majstorović.

I Majstorović i ef. Hodžić su naveli kako se isti scenarij odvija, kako u Bratuncu, tako i u drugim gradovima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, te su upozorili i pozvali na aktivno učešće svih u ovoj borbi za bošnjački grunt u RS.

Bratunac.ba/Preporod.info