Prvo vakcine pa onda haps: Rolercoaster odnosa BiH i Srbije

Prvo vakcine pa onda haps: Rolercoaster odnosa BiH i Srbije

Složenost odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije kulminaciju dostiže ovih dana nakon hapšenja bivšeg pripadnika Armije BiH i visokog dužnosnika Federalne policije Edina Vranja u Srbiji pod izgovorom da je osumnjičen za ratne zločine.

Odnosi ove dvije države gotovo nikada nisu bili utanačeni, a najveći teret je odnos prema prošlosti i negiranje odgovornosti Srbije za ono što se dešavalo devedesetih godina. Ipak, o kakvom rolercoasteru odnosa govorimo najbolje ilustrira posljednja godina.

Prva država koja je BiH donirala veće količine vakcina bila je Srbija, a to je popraćeno svečarskom atmosferom na aerodromu. Tada su odaslane kurtoazne poruke o neophodnosti međusobne pomoći, boljoj ekonomskoj saradnji i investicijama. Potom su građani BiH pohrlili na bezuvjetnu vakcinaciju po izboru bilo gdje u Srbiji i u trenutku kada naša država nije imala dovoljno vakcina ta otvorena vrata su mnogima značila.

I tek što je priča i kritika domaćim vlastima splasnula zbog neblagovremene nabavke vakcina i kada je BiH, a posebno neki niži nivoi poput Kantona Sarajevo sa Srbijom izmijenjala bukete cvijeća u znak zahvalnosti, na površinu su isplivale teme koje suštinski prave barijeru u odnosima dvije države.

U Srbiji se krije i slobodno živi desetine osumnjičenih ratnih zločinaca i bjegunaca od pravde iz BiH. Srbija ih ne hapsi niti im sudi, niti poštuje sporazum o saradnji kada je su u pitanju slučajevi ratnih zločina. Takav odnos prema prošlosti i guranje prsta u oko žrtvama je ogroman kamen spoticanja u poboljšanju odnosa sa BiH.

I dok se priča u vezi bjekstva Milomira Savčića u Srbiju, osumnjičenog za genocid u Srebrenici, još nije slegla, uslijedio je novi hladan tuš. Edin Vranj, državljanin BiH uhapšen u Priboju, samo stotinu metara nakon što je prešao državnu granicu. U BiH odbačena prijava protiv njega i slučaj zatvoren, a upravo zbog tog odbacivanja istrage Srbija ga hapsi. Sumnjiči ga za navodni ratni zločin nad zarobljenicima u Goraždu.

Danas, Ministarstvo vanjskih poslova diže ljestvicu na viši nivo i poziva sve građane koji su branili BiH u ratu da ne idu u Srbiju, iz mjere predostrožnosti. Postoji i famozni spisak potencijalno osumnjičenih od nekoliko hiljada, odnosno spisak onih protiv kojih je podnesena neka krivična prijava za navodni ratni zločin. Vranj nije bio na tom spisku pa je uhapšen. Kakva je poruka poslana drugim braniteljima?

Tako je BiH u samo nekoliko mjeseci prošla nekoliko agregatnih stanja sa Srbijom. Od toplih riječi zahvale za pomoć u vakcinaciji do poziva državnog ministarstva da se ne putuje u Srbiju. Sve se to dešava u sjeni posjete Angele Merkel Beogradu, koja hvali Vučića i njegovu politiku. Vučića koji deklarativno krupno korača ka EU, obavezujući se na kojekakve sporazume i deklaracije, ali ne može preko usta da prevali riječ o odgovornosti Srbije za genocid i rat u BiH ili da poštuje sporazum o saradnji u vezi procesuiranja ratnih zločina. Dok je takav odnos, vjerovatno nije ni važno da li se neki oblik ekonomskog uvezivanja zove Berlinski proces ili Otvoreni Balkan. Ko će imati povjerenje u bilo kakve iskrene namjere ako se u valovima dešavaju igre na principu toplo-hladno, korak naprijed nazad dva, tri…

Bratunac.ba/Klix.ba