Godišnjica otvaranja obnovljene tekije Hamza-dede Orlovića u Konjević Polju

Godišnjica otvaranja obnovljene tekije Hamza-dede Orlovića u Konjević Polju

U povodu druge godišnjice obnove tekije Hamza-dede Orlovića u Konjević Polju, danas su derviši sa šireg područja sjeveroistočne Bosne upriličili mevlud kome su prisustvovali mnogobrojni vjernici iz cijelog podrinja.

„Ovo je godišnji tekijski mevlud u povodu godišnjice otvaranja obnovljene tekije u Konjević Polju.  

Puno nam je srce i duša zbog prisustva mnogobrojnih vjernika ne samo sa područja Medžlisa IZ Bratunac koji nam je, inače, bio izuzetan domaćin, već i iz drugih dijelova Podrinja, ali i zbog prisustva naših derviša, hafiza, imama koji su svojim učenjem oplemenili naša vjernička srca.

Duša šejh Hamza-dede Orlovića danas je mogla osjetiti da i nakon više od 500 godina bosanski muslimani čuvaju sjećanje na njegova plemenita djela i poštuju njegov emanet“, kazao nam je šejh Edib Kravić iz Tuzle.

Godišnji tekijski mevlud u Konjević Polju, iako uz stroge epidemiološke mjere, održan je i prošle godine, a zikr u ovoj tekiji, počev od dana njenog otvaranja, derviši su održavali svake prve subote u mjesecu.

Prema historijskim zapisima, tekija u Konjević Polju sagrađena je početkom 16. stoljeća, a sagradio ju je poznati podrinjski spahija šejh Hamza-dede Orlović.

Uz tekiju nalazi se i turbe, kao i mezarje.

U turbetu se nalaze dva mezara koja, prema predaji, pripadaju Hamza-dedi Orloviću i Mustafi Orloviću.

Iako je oduvijek bila mjesto okupljanja derviša, tekija u Konjević Polju služila je i kao musafirhana za mnoge putnike namjernike.

Kako je poznato, tekija u Konjević Polju srušena je u martu 1993. godine od strane agresorskih snaga. 

Obnovljena je naporima Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa IZ Bratunac i svečano otvorena na današnji dan 2019. godine.

Bratunac.ba/Politički.ba