Alkalaj u UN-u: Srbija štiti zločinca Đukića, govorio i o Mladiću, Vučić negodovao

Alkalaj u UN-u: Srbija štiti zločinca Đukića, govorio i o Mladiću, Vučić negodovao

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, govorio je sinoć na zasjedanju Vijeća sigurnosti gdje se govorilo o radu Krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Alkalaj se obratio iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik to želio spriječiti jer "Predsjedništvo nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom njegovog izlaganja". No, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić dali su odobrenje Alkalaju da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a. Nakon obraćanja Alkalaja reagovao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je kazao kako on nije zvanični predstavnik BiH i da on ne predstavlja Srbe u ovoj državi.

Sven Alkalaj se na početku izlaganja zahvalio sudiji Carmelu Agiusu i Mehanizmu na dobro obavljenom radu. Podsjetio je kako su pravosudni organi BiH poduzeli sve mjere u realizaciji strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Naveo je kako je jedan od ciljeva da se završe svi predmeti do 2023. Svi potencijalni počinioci moraju odgovarati za svoja djela, dodao je ambasador, piše N1.

Sven Alkalaj je kritikovao vlasti u Srbiji na pružanju zaštite osuđenom ratnom zločincu Novaku Đukiću.

- Slučaj generala Đukića je od vitalne važnosti na pokazivanju saradnje BiH sa pravosudnim organima u susjedstvu. Nakon što je Đukić osuđen za ratne zločine, on je pobjegao u Srbiju. To je nanijelo štetu odnosima. On se mora vratiti da bi se suočio sa svojim zločinima - zaključio je Alkalaj.

Govorio je i o ratnom zločincu Ratku Mladiću.

- Nakon što je Mladić 10-ak godina izbjegavao pravdu, uz podršku vlasti Srbije, Mehanizam je donio presudu i zatvorio ovo poglavlje. Postoje oni koji glorificiraju ratne zločine. I negiraju genocid. Naročito je to u vezi sa slučajem Mladić. Ova presuda pokazuje da neće uspjeti pokušaj da se ponovo piše historija - poručio je Alkalaj.

Nakon njegovog obraćanja riječ je tražio prvi čovjek Srbije Vučić. Kazao je kako Alkalaj nema odobrenje da govori. Tako ga je obavijestio Milorad Dodik. Nakon što je Vučić završio izlaganje, završena je sjednica Vijeća sigurnosti. Dodik je naveo da bh. ambasador može fizički prisustvovati zasjedanju. Ali bez obraćanja. No, Komšić i Džaferović su u pismu Vijeću sigurnosti UN-a naveli da Alkalaj ima potpuno odobrenje da se obrati na sjednici.

Komšić je u reakciji za N1 kazao da je "Dodik razbojnik poput Mladića".

- Taj istovremeno ne priznaje presude suda Ujedinjenih nacija i piše Vijeću sigurnosti UN-a. S ciljem da spriječi obraćanje ambasadora BiH na sjednici Vijeća sigurnosti - naveo je Komšić.

Bratunac.ba/N1/Faktor.ba