Salkić: Srbija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine

Salkić: Srbija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, 17. 05. 2021. godine, da država Srbija i bh. entitet RS svojim aktivnostima direktno krše Dejtonski mirovni sporazum što zahtjeva reakciju visokog predstavnika.

Reagujući na današnju sjednicu vlada bh. entiteta RS i Srbije na kojoj je najavljena realizacija nekoliko projekata, između ostalog i razvoj identičnih školskih udžbenika za Srbiju i bh. entitet RS.

Potpredsjednik Salkić je istakao da integracija obrazovnog procesa u bh. entitetu RS i susjednoj Srbiji predstavlja najgrublji oblik agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine.

- Današnja sjednica vlada bh. entiteta RS i Srbije pokazuje stvarnu politiku Srbije spram Bosne i Hercegovine. Ta politika podrazumijeva pokušaj, u svim segmentima društva, uzurpacije teritorije Bosne i Hercegovine i integraciju bh. entiteta RS i Srbije ignorišući državu Bosnu i Hercegovinu i zloupotrebljavajući specijalne veze.

Dvostruka igra koju vodi Srbija javno iznoseći tezu o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i praktičnog djelovanja na podjeli Bosne i Hercegovine i stvaranju srpskog svijeta treba biti osujećena.

Integracija obrazovnog procesa u bh. entitetu RS i susjednoj Srbiji predstavlja najgrublji oblik agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ionako u potpunosti pravoslavizirani obrazovni proces u bh. entitetu RS biće dodatno posrbljen i dodatno će širiti ideologiju koja će isključivati Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu iz obrazovnog procesa u ovom entitetu.

Jedinstven obrazovni sistem ima za cilj  širenje ideologije jedinstvenog srpskog svijeta  i stvaranje  osjećaja kod mladih ljudi, kroz obrazovni proces, o jedinstvenom srpskom svijetu radi dugoročne  podrške secesionističkoj politici  bh. entiteta RS i ujedinjenju sa Srbijom u budućnosti.

Posljedice ovakvog obrazovnog procesa u budućnosti biće radikalizacija društva u bh. entitetu RS što će uzrokovati ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u cijelom regionu.

Ovim aktivnostima bh. entitet RS i Srbija direktno krše Dejtonski mirovni sporazum što zahtjeva reakciju visokog predstavnika.

Bratunac.ba