Počele reekshumacije u Potočarima: Ponovo se otvaraju mezari 92 žrtve

Počele reekshumacije u Potočarima: Ponovo se otvaraju mezari 92 žrtve

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas su započele reekshumacije žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

U naredne dvije sedmice u Memorijalnom centru ponovo će se otvoriti 92 mezara ranije ukopanih žrtava, a kako bi se njihovim posmrtnim ostacima pridodali dijelovi skeleta koji su naknadno pronađeni i identificirani.

Porodice dvije žrtve koje su u prethodnom periodu dale saglasnost za reekshumaciju, odustale su za sada od ovog postupka i tu saglasnost su povukle.

Reasocijaciji skeletnih ostataka će prisustvovati i porodice žrtava po čijem odobrenju se reekshumacije i provode, predstavnici Tužilaštva BiH, istražitelj Instituta za nestale osobe BiH, antropolozi ICMP-a te patolog.

Svakog dana će se otvoriti najmanje deset mezara. Od ukupnog broja žrtava čiji se mezari ove godine otvaraju, jedna će se reekshumirati po treći put.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada je radi kompletiranja tijela urađeno 859 reekshumacija. U jedanaest navrata su rađene individualne reekshumacije dok su u 13 navrata rađene velike reekshumacije odnosno one u kojima je otvaran veliki broj grobnih mjesta ili mezara. Od ovog ukupnog broja 41 žrtva se reekshumirala po dva puta.

U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze se posmrtni ostaci još 491 žrtve genocida koji su do sada identifikovani i koji čekaju saglasnost porodica za reasocijaciju, saopćio je Institut za nestale osobe BiH.

Bratunac.ba/Faktor