Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović osvojila 6. mjesto u Italiji

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović osvojila 6. mjesto u Italiji

Najbolja bh. biciklistkinja i četverostruka balkanska prvakinja Lejla Tanović osvojila je 6. mjesto na UCI HC Sudtirol Dolomite Superbike utrci u Italiji.

Osvojenim šestim mjestom na najjačoj HC kategoriji Tanović je upisala novih 35 UCI bodova za svjetsku ranking listu. Staza u dužini od 123 kilometra i 3.500 metara visinskog uspna važi za jednu od najtežih u Evropi, a naša takmičarka je prošla kroz cilj sa vremenom od 5 sati i 52 minute.

Pobjedu je odnijela trenutno prvoplasirana na UCI svjetskoj ranking listi Ariane Luthi iz Švicarske.

"Ovo je do sada najduža utrka u mojoj karijeri i svakako da je to bio određeni izazov, međutim tokom čitave utrke sam se osjećala veoma dobro. Konkurencija je bila na zaista visokom nivou tako da smo na svakom brdu imali stalnu borbu i konstantan visok tempo. Ipak odluka da startam rezervisano i postepeno pojačavam intezitet pokazala se kao ispravna s obzirom na to da sam na zadnjem usponu koji je počeo nakon 100 kilometara utrke odvozila u jakom tempu koji suparnice nisu mogle ispratiti te sam napredovala za dvije pozicije i zauzela 6. mjesto", rekla je Lejla Tanović.

Sudtirol Dolomite Superbike maraton je jedna od najpoznatijih utrka u Evropi sa 26 godina dugom tradicijom održavanja a nastup na utrci je ubilježilo skoro 5.500 takmičara u svim kategorijama.

"Lejla je pokazala da je njena forma u uzlaznoj putanji i da nas najbolja izdanja i rezultati tek očekuju. Utrku je odvozila izuzetno iskusno te zauzela sjajno šesto mjesto. Na usponima je Lejla nametala svoj tempo koji suparnice nisu mogle da isprate. Profil staze sa dosta ravnih dionica nije u potpunosti odgovarao Lejli koja svoje sposobnosti pokazuje najbolje na stazama sa izrazitim usponima", rekao je za kraj trener Amar Njemčević.

Naredno takmičenje na rasporedu za našu takmičarku je državno prvenstvo u Trebinju, na kojem će Tanović braniti titulu državne prvakinje.

Bratunac.ba/Klix.ba