Džemat Hrnčići: Obrada vakufskih zasada na tradicionalan način

Džemat Hrnčići: Obrada vakufskih zasada na tradicionalan način

U džematu Hrnčići na prostoru Medžlisa Islamske zajednice Bratunac danas je organizovana obrada vakufskih zasada i zasijanih poljoprivrednih kultura na zakupljenom zemljištu.  Ono što je karakteristično za današnju obradu zasijanih poljoprivrednih kultutra jeste da su obrađivane isključivo na prirodan i tradicionalan način. Kako kažu u ovom džematu cilj je proizvesti zdravu organsku hranu bez primjesa bilo kakvih hemijskih sredstava.

U sklopu projekta oplemenjivanja vakufskih parcela na području Medžlisa Islamske zajednice ukupno je zasijano oko 5 dunuma zemljišta pod različitim kulturama.

Ovaj projekat je rezultat zajedničke aktivnosti Vakufske direkcije i Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, a cilj je stavljanje u funkciju i unaprjeđenje neiskorištenih vakufskih parcela, proširenje posjeda kao i podsticaj stanovništva na masovniju proizvodnju. 

Plan je da se kroz ovaj projekat pomažu lica treće životne dobi, lica u stanju potrebe, škole internatskog tipa, domovi i slično.

Ovo je druga godina zaredom kako Medžlis Islamske zajednice Bratunac učestvuje u projektu oplemnjivanja vakufskih parcela. Prošle godine u tri džemata na području ovog Medžlisa zasijano je oko 11 dunuma različitih poljoprivrednih kultura.

Bratunac.ba