Salkić uživo iz Srebrenice: Nezamisliva je želja da ukopate svoje dijete

Salkić uživo iz Srebrenice: Nezamisliva je želja da ukopate svoje dijete

Majke Ferida i Nura dolaze iz Bajramovića. Težak, dalek i dug put dijeli ovo mjesto od svih ostalih mjesta.

  • Ja sam sama tu. Ima devet kuća obnovljenih ali nema naroda. Ljeti neko navrati dođe, a zimi po mjesec i više niko ne može da mi dođe od veliko snijega – kazuje nam majka Ferida.

Nije lahko živjeti ovdje i nije lahko biti majka Srebrenice na ovim prostorima. Koliko snage u majci treba da bude kako bi proživjela ono što je proživjela majka Srebrenice. Majka nastradalih mladića, sinova, supruga…

  • Naše majke su heroji ovog vremena. Ono što majke rade nakon što su im u genocidu ubijeni sinovi, muževi, to je veliko herojstvo i njihova želja da se vrate, da obnove ognjišta. Mnogi umiru ali nažalost neće ukopati svoje sinove, svoju braću, muževe. Ja sam kroz svoju porodicu proživio i doživio. Teški su to trenutci. Porijeklom sam iz Bratunca, dobro poznajem život ovdje i upotpunosti razmijem naše majke. Nezamisliva je želja da ukopate svoje dijete. Majke se nadaju i raduju da će pronaći svog sina, da će ih ukopati i imati mezarj svog sina. Da znaju gdje nišan, da odu da ga zagrle i poljube – između ostalog nam kazuje uvaženi Salkić.

Svim srcem želimo da se izgradi ovaj Centar koji će zbrinuti majke Srebrenice. Hayat televizija i naši prijatelji stoje na raspologanju upravo za ovu izgradnju kako bismo zajedničkim naporima završili realizaciju osposobljavanja ovog objekta i omogućili da majke Srebrenice što brže okupe i dobiju svu potrebnu njegu i srb jer znamo da je teško živjeti sam.

  • Neprocjenjivo bi bilo da majke ovu zimu dočekaju u domu i da majka Nura ne čeka ko će joj očistiti put nego da ima svoje prijatelje ovdje i upućujem poziv svima onima koji imaju sredstva, dobro srce da pomognu da se ovo završi – kazuje nam uvaženi Salkić

To je naš cilj. Nadamo se da ćemo uspjeti u naredna dva mjeseca osposobiti ovaj Centar, makar djelimično, jer je Bajram prilika da pozovemo naše gledatelje i sve prijatelje koji mogu, žele i hoće da pomognu da opremimo ovaj Centar za majke Srebrenice.

  • Nama ne treba hrana, nismo željne ničega, mi imamo svega. Treba neko da nam ljubav pokaže i da fino progovrimo sa njim. Topla riječ i pažnju su nam potrebne – dodaje majka Nura.

Bratunac.ba/Hayat.ba