Pompeo: Kina provodi genocid nad Ujgurima

Pompeo: Kina provodi genocid nad Ujgurima

Bidenova kampanja objavila je, prije američkih izbora 3. novembra, da se genocid događa u zapadnoj kineskoj regiji Sinđijang.

Trumpova administracija utvrdila je da je Kina počinila "genocid i zločine protiv čovječnosti" u represiji nad ujgurskim muslimanima u svojoj regiji Sinđijang, rekao je u američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo.

Objava dolazi dan prije prestanka mandata administraciji Donalda Trumpa.

Američki zvaničnici koji su izvještavali novinare o tom potezu rekli su u pozivu da ga je "iscrpna dokumentacija (kineske) vlastite politike, prakse i zlostavljanja u Sinđijangu" koju je pregledao Pompeo dovela do zaključka da su takva djela počinjena najmanje od marta 2017. godine.

"Nakon pažljivog ispitivanja dostupnih činjenica utvrdio sam da je NR Kina pod vodstvom i kontrolom Komunističke partije Kine počinila genocid nad pretežno muslimanskim Ujgurima i drugim etničkim i vjerskim manjinskim grupama u Sinđijangu", rekao je Pompeo u izjavi. "Vjerujem da ovaj genocid i dalje traje i da svjedočimo sistematskom pokušaju uništavanja Ujgura od strane kineskih vlasti", dodao je.

Rijetko viđena odlučnost administarcije uslijedila je nakon intenzivne interne rasprave nakon što je Kongres 27. decembra usvojio zakon kojim se od američke administracije zahtijeva da u roku od 90 dana utvrdi jesu li prisilni rad ili drugi navodni zločini protiv Ujgura i drugih muslimanskih manjina zločini protiv čovječnosti ili genocid. "Ovo je odluka koju ne donosimo olako", rekao je jedan od američkih zvaničnika.

Kina je masovno osuđivana zbog kompleksa u Sinđijangu koje opisuje kao "centre za stručno osposobljavanje" za suzbijanje ekstremizma i davanje ljudima novih vještina. No, strain novinari I organizacije za zaštitu ljudskih prava nazvali su ih  koncentracionim logorima.

Peking negira optužbe za zlostavljanje.

Bidenova kampanja objavila je, prije američkih izbora 3. novembra, da se genocid događa u zapadnoj kineskoj regiji Sinđijang. Američka odluka ne znači automatski instaliranje nikakvih kazni, ali znači da će svako morati dobro razmisliti o omogućavanju kompanijama da posluju sa Sinđijangom, vodećim svjetskim dobavljačem pamuka. Prošle sedmice Sjedinjene Države uvele su zabranu svih proizvoda od pamuka i paradajza iz Sinđijanga.

Bratunac.ba/Politički.ba