State Departmen: SAD su čvrsto uz suverenu i jedinstvenu BiH

State Departmen: SAD su čvrsto uz suverenu i jedinstvenu BiH

Zamjenik državnog sekretara Stephen E. Biegun danas se sastao posredstvom intereneta s trojicom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, saopćeno je iz State Departmenta. Zamjenik sekretara i članovi predsjedništva obilježili su 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, parafiranog u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson u Dejtonu u državi Ohajo, kojim je okončan razorni rat u Bosni i Hercegovini. 

„Zamjenik sekretara Biegun i članovi Predsjedništva razgovarali su i o saradnji kako bi se osigurali mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. To je podržano i kroz više od dvije milijarde dolara američke pomoći pružene Bosni i Hercegovini od Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući preko 4 miliona američkih dolara pomoći u suzbijanju pandemije koronavirusa. 

Zamjenik državnog sekretara pozvao je Predsjedništvo da u potpunosti ostvari obećanje o miru donošenjem reformi neophodnih kako bi se Bosni i Hercegovini omogućilo dostizanje euroatlantskih integracija.

Naglasio je da Sjedinjene Američke Države duboko cijene svoje dugogodišnje partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom; SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH i nastavljaju biti nepokolebljiv partner predan našem zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne Bosne i Hercegovine na putu ka punoj euroatlantskoj integraciji.

Konačno, zamjenik sekretara Biegun i članovi Predsjedništva složili su se da narod u Bosni i Hercegovini zaslužuje trajnu stabilnost, efikasnu upravu i odgovorne vođe koji zajedno rade na osiguranju ekonomskih prilika za sve“, saopćeno je iz Vašingtona.

Bratunac.ba/Politički.ba