Koncert povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine ispunio sva očekivanja

Koncert povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine ispunio sva očekivanja
Nadahnuta izvođenja Kamernog orkestra Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom maestra Darija Vučića i solista opere Narodnog pozorišta Sarajevo Vedrane Šimić, sopran, Katarine Kikić, sopran, Aide Čorbadžić, sopran te Ademe Pljevljak-Krehić, sopran, ispunili su očekivanja.
 
 
Koncert u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine otvoren je obraćanjem predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića koji nije krio svoje žaljenje što ovoj izuzetnoj svečanosti, zbog epidemioloških mjera, nisu bili u mogućnosti prisustvovati svi oni koji su to željeli.
 
Džaferović je odao priznanje umjetnicima koji su izveli večerašnji program na visokom nivou te izrazio zahvalnost institucijama koje su u saradnji sa njegovim Kabinetom uzeli učešća u organizaciji. Najdublje izraze poštovanja Džaferović je uputio građanima Bosne i Hercegovine koji su tokom ove pošasti pandemije Covida 19, koja je zahvatila i našu zemlju, izgubili svoje najmilije.
 
 
Koncert kao potvrda značaja ZAVNOBiH-a

"Dozvolite mi da u duhu večerašnje prilike podsjetim na značaj i domete odluke o obnavljanju državnosti naše zemlje koju su 25. novembra 1943. godine donijeli vijećnici prvog zasjedanja Zemaljskog antifaštičkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine u Mrkonjić gradu. Na tom historijskom skupu donesena je odluka o obnavljanju državnosti Bosne i Hercegovine, potvrđene su njene historijske granice, potvrđen je njen multietnički karakter i ravnopravnost svih njenih građana", rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, ističući da se na temeljima antifašističke borbe, pola stoljeća kasnije, u teškim okolnostima agresije, Bosna i Hercegovina na čelu sa rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem izborila za svoju nezavisnost, i postala međunarodno priznata država, punopravna članica Ujedinjenih naroda.
 
 
"Mnogi naši građani su položili svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine, cjelovite, multietničke države jednakopravnih ljudi. Dan državnosti i svečanosti koje mu prethode, prilika su da ih se sjetimo, uz duboku zahvalnost što danas imamo državu", zaključio je Džaferović.

Organizaciju koncerta ispred Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića potpisuje savjetnik Amel Suljović, realizaciju programa kolektiv Javne ustanove Sarajevska filharmonija, dok je gledatelje Javnog servisa BHT1 kroz program vodila Maja Miralem.

Koncert je održan u skladu sa mjerama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine.
 
 
Bratunac.ba/Klix.ba