Salkić za "Hayat" iz Potočara: Srbija je oaza za one koji su činili zločine u Srebrenici

Salkić za "Hayat" iz Potočara: Srbija je oaza za one koji su činili zločine u Srebrenici Salkić za
Watch the video

Salkić za "Hayat" iz Potočara: Srbija je oaza za one koji su činili zločine u Srebrenici

Reporterka Hayat TV-a, Melina Rašidović je u Potočarima ugostila Ramiza Salkića, potpredsjednika RS-a.

Često čujemo od međunarodne zajednice da je Srebrenica mrlja na njihovom obrazu a ni danas ne poduzimaju ništa da spriječe negiranje genocida.

Sve poruke koje smo danas čuli u sebi su sadržavale činjenicu da su svi koji su se obratili na komemoraciji priznali da je Srebrenica velika mrlja na savjesti čovječanstva, Evrope i svijeta. Nažalost, Bošnjaci i danas žrtve genocida, potomci žrtava genocida počinjenog u zaštičenoj zoni UN u Srebrenici počinjenog od Vojske i policije bosanskih Srba, ne osjećaju da je međunarodna zajednica promijenila pristup u odnosu na 1995. godinu. Iskazuju poštovanje, iskazuju činjenicu da su svjesni da su pogriješili ali mi danas ne vidimo da oni čine dovoljno da oni koji su počinili zločine, oni koji su na vlasti u Srbiji, oni koji generiraju negiranje genocida čine dovoljno da to prestane. Srbija je sigurna oaza za zločince, za one koji su činili zločine u Srebrenici. S druge strane, Srbija čini se da ima poziciju takvu poziciju takvu u svijetu da može razgovarati sa svima bez da joj se postavi pitanje: Šta je sa zločincima? Šta je sa činjenicom da je Srbija presuđena da nije spriječila genocid i da nije kaznila počinioce. To je jedina zemlja na svijetu koja je odgovorna da nije spriječila genocid, da nije kaznila počinioce. U isto vrijeme vlast u Srbiji negira genocd, negira sudske presude i vrlo često šalje poruke koje su na tragu ideologije 92. koja je proizvela zločine i genocid.

Zašto je to tako? Imamo spisak ljudi koji su učestvovali u genocidu ali nemamo presude.

Ja mislim da je to zašto što ideologija zla nije pobijeđena 95. godine. Ova međunarodna zajednica koja iskazuje poštovanje spram žrtava genocida, 95. kroz Dejtonski mirovni sporazum prihvatila je da zona u kojoj je počinjen genocid nad Bošnjacima i bilo je svjesno da je bio genocid ta međunarodna zajednica je kreirala Dejtonski mirovni sporazum i u njemu područje na kojem je počinjen genocid ostavilo nad administrativnom upravom onim počinili genocid. Dakle, tada je već bilo jasno će međunarodna zajednica u budućnosti nastaviti politiku koju je imala ranije. Da je tada međunarodna zajednica odlučila da zonu činjenja genocida izostavi iz administrativnog prostora pod kontrolom bosanskih Srba već bi tada bilo jasno da su oni promijenili politku. Politika je ja mislim identična svake godine, identične poruke da se oni se oni s nama saosjećaju, da se Srebrenica ne smije više nikada ponoviti , da oni znaju da su pogriješili ali kao da će nešto uraditi. Mi ne vidimo da su oni nešto konkretno uradili. Ono što danas ovim ljudima treba statusna prava, prava da dođu u Dom zdravlja, pravo da rade u entitetskoj upravi, da rade u javnim preduzećima. To Bošnjaci nemaju na čitavom ovom prostoru, administrativnom koji se označava kao RS.

Dakle, nemamo podrške međunarodne zajednice za takav vid promjene svjesti. Kada je u pitanju, pravosuđe jasno je da je neprihvatljivo, nenormalno, ja to moram tako kazati možda neprimjerena riječ da 25 godina nakon genocida koji je počinjen mi imamo samo 47 osoba koje su osuđene zločin genocida. Izrečeno je oko 700 godina kazni. Kada to podijelite na 8372 žrtve dobijete da je za svaku žrtvu presuđen samo jedan mjesec zatvora. To je ponižavajuće. Dakle, mi slušamo tu međunarodnu zajednicu šta nam govori i slušamo neke domaće političare pa i predstavnike pravosuđa koji nam šalju poruke. Dakle, pravosuđe u ovoj zemlji mora da radi svoj posao. Oni su u ovom trenutku na strani oni koji su počinili zločin. Njihovim radom, odnosno neradom mogu biti zadovoljni samo počinioci zločina jer oni slobodno kreću našim ulicama. Mi se s njima srećemo i oni su sretni što su na slobodi.

(Bratunac.ba/Hayat.ba)