FOTO Svečanost u Sarajevu: Ramizu Salkiću uručeno priznanje „Povelja Zlatna Ahdnama“

FOTO Svečanost u Sarajevu: Ramizu Salkiću uručeno priznanje „Povelja Zlatna Ahdnama“

Udruženje Bosansko-tursko prijateljstvo "Bosfor" danas je u Sarajevu organizovalo svečanu akademiju Dan zajedništva, ljudskih i građanskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, povodom 557. godišnjice Ahdname sultana Fatiha i 76. godišnjice Deklaracije ZAVNOBIH o pravima građana BiH.

Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja Bosansko-tursko prijateljstvo “Bosfor“ kazao je da su uz dosta problema uspjeli da u okolnostima pandemije koronavirusa spoje obilježavanje Dana Ahdname i Dana deklaracije ZAVNOBIH.

- Povelja Kulina bana, Ahdnama sultan Fatiha i Deklaracija ZAVNOBIH-a iz 1944. godine, mi smo ponosni kao država, kao narod, koja ima tako tri važna i značajna dokumenta, koji su sigurno i na svjetskom nivou vrlo respektabilni - rekao je Halilović i dodao:

"Nedostatak pravne i političke kulture i svih drugih vrsta kulture su osjetni nakon ovog nažalost agresivnog rata, koji je na neki način poremetio brojne dobre odnose po kojima je Bosna paradigma buduće Evrope. Često kažem da bi se civilizacijski Evropa mogla bosnizirati, a da bi smo se mi Bosanci mogli tehnološki ili modernistički evropeizirati."

Akademik Mirko Pejanović, predsjednik Odbora za dodjelu godišnji priznanja naglasio je značaj oba dokumenta u domenu zaštite ljudskih prava.

- Jedan sultan, koji je imao svu moć, koji je osvajački prolazio, zadržao se i prihvatio molbu jednog bosanskog fratra, što govori o njegovom odnosu prema ljudima, njihovim životima, vjeri, i to se još normira i čuva u dokumentu. A, drugo je da je jedan bosanski fratar, a to je bio franjevac iz zajednice fojničke, smogao hrabrosti, smogao snage i imao viziju da se obrati osvajaču, Mehmedu Fatihu, i da ga uvjeri u to da su to prava koja treba sačuvati, treba garantovati. Preko tih prava i prava na vjeroispovijesti i vjerske objekte i institucije, sačuvan je i narod - smatra Pejanović.

Za Deklaraciju o pravim građana u BiH, koja je usvojena na drugom zasjedanju ZAVNOBIH-a, prema Pejanovićevim riječima, poznati bh. pisac Branko Čopić nazvao “poveljom slobode“.

- To je dokument koji sadrži kodeks ljudskih prava i ljudskih sloboda. Može se kazati da je taj dokument, na temelju onog što je definisao u pogledu sadržine ljudskih prava, postao i političko-pravna osnova za donošenje Ustava BiH, prvog Ustava 1946. godine. Također, to je bio dokument koji je išao u susret onome što je tada svjetska zajednica kroz formiranje Ujedinjenih nacija zagovarala da se određena prava učine univerzalnim. Dakle, ta deklaracija je došla do onih ljudskih prava, koja će kasnije u svijetu postati univerzalna - istakao je Pejanović.

Naglasio je i da je veoma važno što je Deklaracijom ZAVNOBIH-a izričito zabranjeno formiranje i rad fašističkih organizacija i onih koje raspiruju nacionalnu mržnju.

Tokom akademije dodijeljena su i brojna priznanja. Tako su povelju "Prijatelj Bosne" za 2020. godinu dobili: Sedat Sagirkaya, generalni koordinator TRT Avaz, profesor filozofije David Pettigrew, Udrženje "Žene u crnom" i Petar Jozelić. Ova povelja dodjeljuje se u znak zahvalnosti za prijateljstvo i izuzetan doprinos očuvanju i afirmaciji multikulturalne, demokratske i suverene BiH.

Povelju "Zlatna Ahdnama", koja se dodjeljuje za sveukupan doprinos obnovi nezavisnosti, međunarodnom priznanju, odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, multikulturalne, demokratske BiH, za 2020. godinu dobili su: Udruženje pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", Milan Dunović, potpredsjednik bh. entiteta Federacije BiH i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Salkić je kazao da mu je čast i zadovoljstvo dobiti ovo priznanje, te se zahvalio udruženju „Bosfor“ i Odboru za dodjelu priznanja na čelu da uglednim bh. akademikom prof. dr. Mirkom Pejanovićem.

-Ovo priznanje doživljavam kao priznanje svima onima koji danas žive na prostoru koji se nepravdeno zove samo po jednom narodu. Ovo je priznanje i onima koji žive u najudaljenijim mjestima na tom prostoru i bore se za bosanski jezik i pravo na obrazovanje. Priznanje je i svima onima koji žele Bosnu i Hercegovinu kao zemlju jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve građane, bez obzira gdje žive, kako se zovu i kako se Bogu mole.
Mi danas na prostoru entiteta RS imamo Bošnjake i Hrvate koji su bez prava i bez mogućnosti za zapošljavanje, te bez mogućnosti da se obrazuju onako kako oni žele. Zamislite jedno dijete u entitetu RS koje završi srednju medicinsku školu, a nema mogućnost da se zaposli u domovima zdravlja ili u bolnicama u ovom entitetu. Smatram da je ovo završna faza genocida, jer se provođenjem ovakvih mjera ljudi onemogućavaju da žive i egzistiraju na ovom prostoru, kazao je između ostaloga u svom obraćanju Salkić.

(Bratunac.ba/Anadolija)