FOTO Sjećanje na ubijene stanovnike Joševe i Jagodnje: Protjerano preko 500 Bošnjaka, njih 159 je ubijeno

FOTO Sjećanje na ubijene stanovnike Joševe i Jagodnje: Protjerano preko 500 Bošnjaka, njih 159 je ubijeno

Preživjeli Bratunčani su i danas nastavili obilježavati godišnjice stravičnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u maju 1992. godine na području ove podrinjske općine.

Tokom današnjeg dana, predstavnici bratunačkih udruženja žrtava, općinske i entitetske vlasti, zajedno sa preživjelim mještanima, posjetili su naselja Joševa i Jagodnja, gdje su na spomen – obilježjima položili cvijeće i proučili Fatihu nedužno ubijenim Bošnjacima.

Posjeta je upriličena u okviru višednevne manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“, koja je započela 3. maja u naselju Hranča.

U naseljima Joševa i Jagodnja je po popisu iz 1991. godine, živjelo oko 520 Bošnjaka, dok danas, tek rijetke porodice posjećuju ova udaljena naselja i obrađuju svoja imanja. Naselja su potpuno uništena tokom agresije, a brojni Bošnjaci su ubijeni u stravičnim zločinima.

Na području ova dva naselja, prema dostupnim podacima, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno je 159 stanovnika(30,7 posto).

Ubijeno je 28 djece, a najmlađe je imalo samo godinu dana.

Tokom 1992. godine ubijene su 22 osobe, dok su tokom genocida u zaštičenoj zoni UN Srebrenica, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijena 114 stanovnika ovih mjesta. Tokom 1993. i 1994. godine su ubijena 23 stanovnika ovih naselja. 

Nakon prvog napada na ova mjesta 14. maja 1992 godine, stanovnici ovih mjesta su se organizovali i pružili otpor ogresoru. Otpor je trajao do marta 1993. godine, kada su se, zbog nedostatka podrške i sredstava, a uslijed velike agresorske ofanzive, morali povući prema Srebranici.

Zajedno sa preživjelim Bratunčanima, ova naselja je danas posjetio i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je kazao da su Joševa i Jagodnja primjer zločina nad nedužnim bošnjačkim stanovništvom opštine Bratunac, ali su i primjer hrabrog otpora samoorganizovanih stanovnika ovih mjesta naspram nadmoćnog agresora.

-Zbog toga smo mi danas ovdje da iskažemo svoje poštovanja spram te hrabre borbe i spram nevinih civilnih žrtava ovih mjesta. I ovdje, kao i na drugim mjestima opštine Bratunac, gdje su živjeli Bošnjaci, prisutni su tragovi teških zločina i progona, na koje moramo podsjećati da nikada ne bi bili zaboravljeni, kazao je Salkić.

On je izrazio zahvalnost preživjelim stanovnicima ovih mjesta, koji nisu zaboravili svoje ognjište i ubijene komšije, te se sjećaju nedužnih žrtava i održavaju svoja imanja i život u ovim mjestima.

-Ovo su najistočnija mjesta naše domovine i ona bi trebala da zauzimaju puno važniju ulogu od one koju danas imaju. Nadam se da će biti još više onih koji će obnoviti svoja ognjišta i imanja u ovim mjestima i pokrenuti novu nadu u obnovu života ovdje, ali i da će biti više pomoći od strane onih kojima je to nadležnost u našoj domovini, poručio je Salkić.

(Bratunac.ba)