FOTO Sjećanje na 133 ubijena Bošnjaka iz Biljače: Zlo i dalje živi, jer se zločinci veličaju i nisu kažnjeni

FOTO Sjećanje na 133 ubijena Bošnjaka iz Biljače: Zlo i dalje živi, jer se zločinci veličaju i nisu kažnjeni

 

U okviru manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“, predstavnici udruženja žrtava i logoraša, Islamske zajednice, lokalne i entitetske vlasti, danas su posjetili spomen – obilježje u naselju Biljača, te položili cvijeće i proučili Fatihu za nedužno ubijene Bošnjake.

Radi se o naselju na području općine Bratunac, u kojem su, prema dostupnim podacima, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijena 133 stanovnika. Njih 84 je ubijeno tokom genocida u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica, 35 je ubijeno tokom napada 1992. godine, a 14 stanovnika iz ovog mjesta je ubijeno 1993. i 1994. godine.

Najstarija osoba koja je ubijena 1992. godine je Kada Gračanlić, rođena 1912. godine. Od 1992. do 1995. godine je ubijeno 27 djece iz ovog naselja.

I današnjoj tužnoj godišnjici, kao i u proteklim danima u drugim naseljima, prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je kazao da su se Bošnjaci, uprkos globalnoj pandemiji, okupili u Biljači kako bi se sjetili onih koji su ubijeni i dali svoje živote tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

-Naša obaveza i dug prema njima je da posjećujemo naša šehidska obilježja, da ih se sjećamo i iskazujemo im naše poštovanje. Njihova žrtva za nas je obaveza da istrajemo u našoj borbi. Svako šehidsko obilježje zaslužuje našu pažnju i našu posjetu u danima obilježavanja sjećanja na zločine počinjene nad Bošnjacima Bratunca, Podrinja i Bosne i Hercegovine, kazao je Salkić.

Istakao je da spomen – obilježje u Biljači svjedoči žrtvi Bošnjaka ovoga naselja, ali i lokalnih mjesta tokom agresije na našu zemlju.

-Kao i sva druga spomen-obilježja, ono je tu da nas podsjeća i opominje na zlo koje nam se desilo, na zlo koji nije pobijeđeno i dalje živi među nama, jer mnogi zločinci nisu kažnjeni, a i zvanična politika u ovom entitetu je na tragu veličanja ratnih zločinaca i njihovom nagrađivanju, dodao je Salkić.

Poručio je da preživjeli zbog toga, imaju još veću obavezu da istraju u njegovanju kulture sjećanja na zločine i žrtve, kako se zlo ne bi ponovilo i zaboravilo.

Preživjeli Bratunčani od 3. maja nizom događaja i posjetama spomen – obilježjima, obilježavaju 28. godišnjicu stravičnih zločina nad Bošnjacima u ovoj podrinjskoj općini.

U narednim danima će biti upriličene posjete i drugim naseljima gdje su počinjeni teški zločini.

(Bratunac.ba)