Potpredsjednik entiteta RS gosp. Ramiz Salkić posjetio Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Potpredsjednik entiteta RS gosp. Ramiz Salkić posjetio Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska gosp. Ramiz Salkić 21.09.2021. godine susreo se sa predstavnicima VKBI emeritusom prof.dr. Kasimom Trnkom, emeritusom prof.dr. Enverom Imamovićem i mr.sc. Emirom Zlatarom.

Predsjedavajući Savjeta za ustavno pravna pitanja VKBI prof. Trnka upoznao je gosp. Salkića sa Prinicipima za izmjene Ustava Bosne i Hercegovovine kojeg su usaglasile organizacije civilnog društva VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH 1990. Gosp. Salkić podržao je plan organizacija da se u narednom mjesecu u Banja Luci organizira javna tribina na kojoj bi se građanima prezentirali Principi.

Tokom susreta gospodin Salkić informirao je Vijeće o sistematskom kršenju temeljnih ljudskih prava nad nesrpskim stanovništvom u RS koje postaje gotovo nepodnošljivo.

Na susretu je ponovljen zajednički stav da entitet RS nije, niti može biti, entitet srpskog naroda, što je jasno i nedvosmisleno definisano Ustavom RS-a kao i Ustavom Bosne i Hercegovine.

Ono što ostaje nejasno su neprecizni stavovi i neefikasnost OHR-a, Delegacije Evropske komisije u BIH i ambasadora članica PIC-a po pitanjima koja se, pored navedenog, odnose na nezakonito ponašanje političkih predstavnika iz reda srpskog naroda u institucijama RS-a, kao i u institucijama Bosne i Hercegovine.

Sistematsko kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda nesrpskog stanovništva u RS, neprihvatanje pravosnažnih presuda međunarodnih sudova, jasno negiranje genocida, slavnjenje pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca od strane političkog establišmenta u RS-u je potpuno neprihvatljivo, te se od međunarodnih i evropskih zvaničnika u BiH traži jasno i precizno osuđivanje takvih pojava i aktivnosti. To je međunarodna obaveza OHR-a i zemalja koje su zastupljene u PIC-u, a posebno delegacije Evropske delegacije u BiH koja je dužna svojim djelovanjem odbraniti dignitet i ulogu, prije svega, Evropskog suda za ljudska prava, kao i demokratke stečevine na kojima počiva EU.

Bošnjaci kao narod koji je preživio genocid ima pravo zahtjevati da se posljedice genocida i zločina protiv čovječnosti otklone. Rezultati genocida ne mogu se prihvatiti kao „faktičko“ stanje na terenu u Bosni i Hercegovini. Sprečavanje tog procesa je obaveza međunarodne zajednice u cjelini i odstupanje od pomenutih principa značilo bi da se odstupilo od međunarodnog prava što trasira put ukidanja postojećeg međunarodnog poretka, čije će posljedice u konačnici biti globalne.

Bratunac.ba/VKBI