FOTO U Bratuncu berba maline počela ranije, očekuje se otkup 2.000 tona

FOTO U Bratuncu berba maline počela ranije, očekuje se otkup 2.000 tona

Početak mjeseca juna je karakterističan za istočnu Bosnu, a posebno za bratunačku opštinu, jer u ovom mjesecu počinje berba maline.

Bratunac je jedna od sredina koja je prepoznatljiva po kvalitenom uzgoju maline. Očekuje se da prinosi maline budu na nivou prošlogodišnjih prinosa, a radi se o 2.000 tona otkupljene maline.

-Berba maline je počela nešto ranije nego prethodnih godina. Prve količine maline poljoprivredni uzgajivači su već počeli da predaju otkupljivačima 28. maja. Poljoprivrednici su sklopili sporazume sa hladnjačarima i otkup je krenuo nesmetanim tokom. Kako se povratnička domaćinstva uglavnom bave poljoprivredom, prihodi od maline umnogome znače svakom domaćinstvu, kazao nam je Ševko Karić, načelnik za privredu i društvene djelatnosti opštine Bratunac. 

Kako navodi, uzgoj maline je prvenstveno porodičan posao i radi se u okviru porodice.

-Otkup ovoga jagodičastog voća je već obezbijeđen, dodaje on. 

Ističe da se opštinske strukture trude i iznalaze mogućnosti da se svakom domaćinstvu, koje hoće da se bavi uzgojem malina i na taj način obezbijedi sebi i svojoj porodici egzistenciju, pomogne u dodjeli sadnica i ostalog repromaterijala.

(B.B./Bratunac.ba)