Zamjenik načelnika opštine Bratunac i predsjednik Skupštine opštine Bratunac uputili otvoreno pismo ministru za boračka pitanja TK

Zamjenik načelnika opštine Bratunac i predsjednik Skupštine opštine Bratunac uputili otvoreno pismo ministru za boračka pitanja TK

Zamjenik načelnika opštine Bratunac, Salih Dubičić i predsjednik Skupštine opštine Bratunac, Ćazim Jusupović, uputili su otvoreno pismo ministru za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, Amiru Kulagliću. Razlog upućivanja otvorenog pisma, kako se navodi, je Uredba o novčanoj egzistencijalnoj naknadi kojom su utvrđeni uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na istu za demobilisanog borca koji je ostvario prava na području Tuzlanskog kantona kao i demobilisanog borca povratnika u Republiku Srpsku. Naime, ovom Uredbom nisu obuhvaćene supruge umrlih demobilisanih boraca, koje su se vratile na područje ove opštine, te samim tim nemaju pravo na egzistencijalnu naknadu. 

Sadržaj otvorenog pisma Vam prenosimo u cijelosti:

"Poštovani i uvaženi Ministre Amire Kulagliću kako je nastupila Uredba o novčanoj egzistencijalnoj naknadi kojom su utvrđeni uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na istu za demobilisanog borca koji je ostvario prava na području Tuzlanskog kantona kao i demobilisanog boraca povratnika u Republiku Srpsku moramo Vas izvijestiti:

• da postoji određen broj supruga umrlih demobilisanih boraca koje su se vratile na područje naše opštine a nisu obuhvaćene pravilnikom da mogu ostvariti pravo na egzistencijalnu naknadu.

S toga Vam upućujemo ovo OTVORENO PISMO da pronađete mogućnosti i sredstava kako bi supruge umrlih demobilisanih boraca mogle ostvariti pravo na egzistencijalnu naknadu.

U nadi da će te pronaći načina i sredstava mi Vam se unaprijed zahvaljujemo", stoji u pismu koje potpisuju zamjenik načelnika opštine Bratunac Salih Dubičić i predsjednik Skupštine opštine Bratunac Ćazim Jusupović.

Bratunac.ba