Iz sela na kraju Bosne u Tuzlu stižu proizvodi od aronije, maline i borovnice

Iz sela na kraju Bosne u Tuzlu stižu proizvodi od aronije, maline i borovnice

Na samom istoku Bosne, svega nekoliko kilometara od granice sa Srbijom, nalazi se selo Daljegošta koje teritorijalno pripada opštini Srebrenica. Smješteno je u brdima na nadmorskoj visini od oko 700 stotina metara i od opštinskog središta do sela se dolazi preko nešto makadamskog, a nešto asfaltnog puta.

- Mi smo zadnji, od glavnog asfalta gdje skrećete nama. To također znači da smo posljednje selo u Srebrenici, ali i u Bosni i Hercegovini. Kad se Bosna mjeri, mjeri se sa mjesta Žlijebac, koje se nalazi nedaleko od našeg mjesta, pa sve do Bihaća. Tako da smo geografski i ekonomski zadnji, priča za Tuzlarije Mevlida Mehanović iz Daljegošte. Inače, ona je predsjednica Udruženja povratnica "Podrinjka" u Srebrenici, poljoprivrednica i bavi se osnaživanjem žena.

Poljoprivredom se počela baviti sasvim slučajno, a podršku i pomoć u poslu joj pruža njen muž, povremeno i kćerka.

Na sedam dunuma zemlje porodica Mehanović uzgaja maline, aroniju i borovnicu. Osim toga Mevlida i njen muž Vahid imaju plastenik u kojem proizvode povrće.

- Dosta sam čitala o uzgoju jagodičastog voća i tako naišli na priču o aroniji, njenom zdravom svojstvu, ali i informaciji da se ne mora brati svaki dan kao malina, što mi je odgovoralo, budući da na raspolaganju nisam imali veliki broj radne snage. Cilj je bio da posadim onoliko, koliko sama mogu stići obraditi, priča Mevlida za Tuzlarije.

Mevlida će 17. oktobra predstaviti svoje proizvode na Sajmu proizvoda žena sa sela koji će biti održan na Trgu slobode u Tuzli.

- U kućnoj radinosti ja sam zadužena za preradu plodova. Obzirom da smo daleko od grada ne možemo sve što proizvedemo dobro prodati. Mislim na sirovinu, jer nas nakupci ucjenjuju, tako da se trudim da što više preradim i sama napravim gotov proizvod. S vremena na vrijeme posjećujem sajmove i uspijem nešto da prodam. Svakako, radujem se susretu sa Tuzlacima 17. oktobra kada će biti u prilici da kupe sokove, džemove i još mnogo toga, naravno domaćeg i prije svega zdravog - kaže ova hrabra žena za Tuzlarije dodajući da su cijene njenih proizvoda prihvatljive za svačiji džep.

Mevlida posjeduje i certifikat s kojim se potvrđuje da ima organsku proizvodnju hrane priznatu od strane "OK - Organskog certifikacijskog programa".

Zanimljivo je napomenuti da se Mevlida i politički angažovala za predstojeće lokalne izbore kako bi sve ono što radi u udruženju i lokalnoj zajednici mogla poduprijeti i institucionalno kroz skupštinu u Srebrenici.

Osnivanjem udruženja žena, a i uz podršku "Vive Žena" olakšan je put svim članicama do kupaca. Sada mogu zaraditi i živjeti od svoga rada. U Skelanima se nalazi kancelarija udruženja gdje se žene s vremena na vrijeme okupljaju i dogovaraju za dalje aktivnosti, pričaju nam članice "Podrinjke".

Bratunac.ba/Tuzlarije.net