Knjige o bosanskoj prošlosti

Knjige o bosanskoj prošlosti
Iako ima mnogo knjiga o prošlosti Bosne malo je onih u kojima autori to obrađuju na zadovoljavajući način. Uglavnom je riječ o knjigama autora iz susjednih zemalja koji su tome pristupali s određenim predrasudama o Bosni i njenom narodu. Njihova djela vrve iskrivljenim činjenicama i tendecioznosti što daje pogrešnu sliku o kulturno-historijskoj i političkoj prošlosti Bosne.
 
Te knjige su, nažalost, u velikoj mjeri još uvijek u opticaju iz kojih generacije stječu nepotpuno i netačno znanje o svojoj zemlji. Tek su početkom devedesetih godina stvoreni uvjeti da domaći historičari počnu izučavati, pisati i interpretirati prošlost svoje zemlje na način kako to nalaže struka kojom se bave, bez političkih i drugih predrasuda. Poruka iz tih knjiga je ono što se u Bosni uvijek prenosila s koljena na koljeno: „Voli svoje, poštuj tuđe“!
 
U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivih prijedloga knjiga koje bi svaki Bošnjak trebao pročitati i u kojima možete saznati puno toga o događajima iz prošlosti Bosne i Hercegovine. 
 
 
Bratunac.ba