Behara Osmanović se bavi proizvodnjom i preradom voća: Domaći pekmez, sokove i džemove predstavila u Tuzli

Behara Osmanović se bavi proizvodnjom i preradom voća: Domaći pekmez, sokove i džemove predstavila u Tuzli

Od poljoprivrede živi veliki broj domaćinstava u Bratuncu. Tako je i u porodici Behare Osmanović čiji se članovi bave proizvodnjom i preradom voća.

-Mi zapravo uzgajamo sve, ali smo se najviše opredijelili za preradu voća. Ove godine napravila sam dosta pekmeza i to tri vrste: slatki, kiseli i nakiseli. Osim toga napravila sam puno džemova različitih ukusa, zatim sokova i tako dalje, kaže Behara koja je svoje proizvode ponudila i Tuzlacima na sajmu koji je održan 15. oktobra na Trgu slobode.
Behara aktivno učestvuje i u realizaciji projekta "Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama sjeveroistočne Bosne i Herecegovine", a koji realiziraju članice Udruženja građana "Vive Žene" Tuzla.

-U Bratuncu je najvećim dijelom ruralno stanovništvo i najviše naših žena živi upravo na selu. Želimo da im pružimo podršku da se unaprijedi položaj u društvu i da se naglasi njihova važna uloga u proizvodnji hrane. Kroz organizovanje sajma u Tuzli nastojimo da pokažemo koliko su one zapravo angažovane u domaćinstvima i koliko doprinose društvenoj zajednici, ali i da naši sugrađani kupe domaći i kvalitetan proizvod - kazala je Mima Dahić iz UG "Vive Žene".

Behara je članica i Neformalne ženske grupe Suha od 2011. godine te se zalaže za bolji položaj žena, posebno mladih žena u Opštini Bratunac.

-Već sam mnogo toga naučila. Najbitnije od svega je što sam savladala vještine aktivizma i svakoj ženi bi preporučila da bude dio nas. Nedavno smo promovisali i jedan projekat na kojem smo predstavili sve ono šta žene rade - kaže Behara koja se raduje susretu sa Tuzlacima na sajmu proizvoda žena sa sela.

(Bratunac.ba)